Bornholm Produktnyt

Kender du Vandkefirperler?

Du har måske hørt om fermenterede løg eller grønt. Du har måske også smagt det. Men har du nogensinde smagt en fermenteret læskedrik? Ellers har du mulighed for det nu. Et nyt bryggeri i Nexø på Bornholm specialiseret sig i fermenterede læskedrikke. Vandkefirperler, kaldes det.

Perlerne fås i to varianter. Hindbær og citron. Det er ikke helt tilfældigt. Historien er nemlig, at der for godt og vel 70 år siden, netop lå en sodavandsfabrik i Nexø, som blandt andet lavede hindbær- og citronsodavand.

Fokus er på det gode håndværk og kvalitet. Læskedrikkene er økologiske, og er uden e-numre og kunstige tilsætningsstoffer i. Manden bag hedder Paulie Melnyk, og er startet som en af de allerførste i Danmark med at brygge vandkefirperler. Vi har stillet Paulie tre spørgsmål.

Hvordan opstod ideen til vandkefirperlerne?
Idéen kom som en tilfældighed i en barselsperiode. Udover at nurse mit kære barn, skulle jeg have noget at tage mig til. For at holde mig beskæftiget fandt jeg et glas kefir, jeg havde fået fra nogle venner fra Fyn. Jeg søgte efter en nem opskrift på nettet og begyndte at lege eksperimentere med processen. Jeg prøvede forskellige smagsvarianter, jeg samlede ting ude i naturen og havde det sjovt med det.
Min far, der er født og opvokset i Nexø, fortalte mig om det gamle bryggeri. Herefter fik jeg næsten en åbenbaring. Om hvordan jeg skulle lave produkterne og fortælle historien om mine fermenterede læskedrikke.

Hvordan er det at være vandkefir-pioner i Danmark?
Da jeg fik idéen til mine vandkefirperler, var jeg måske den eneste i Danmark, der ville gøre vandkefir til et egentligt produkt. Jeg har opdaget en lille håndfuld af producenter, der også beskæftiger sig med vandkefir, men ikke i samme omfang som jeg. Jeg har den fordel, at jeg er med til at starte en bølge, i stedet for at hoppe med på den. Mit håb er, at jeg kan skabe et brand det står for noget stærkt og originalt. Ulemperne er, at at vandkefir for mange er en ukendt størrelse.
Potentialet i det er stort. Danmark er først nu ved at få øjnene op for fermenterede læskedrikke som vandkefir og kombucha.. I udlandet er de længere fremme. Fx kan man i England og USA købe fermenterede læskedrikke i supermarkederne..

Er vandkefirperler en sodavand eller en sundhedsdrik?
Først og fremmest er det en læskedrik eller sodavand om man vil. At den så har den egenskab, at den indeholder en aktiv gær og bakteriekultur der omdanner sukker til organiske syrer såsom mælkesyre, eddikesyre og naturligt kulsyre er jo bare i mine øjne en bonus. Så kan man nyde noget som er smagfuldt, læskende, økologisk og med mindre sukker, som samtidig kan være godt for en. Win win siger jeg bare.

I Butik Ø er vi rigtig glade for at have Vandkefirperlerne på køl i butikken, og glæder os meget til at følge Paulie i fremtiden. Vi tror det bliver godt.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply