Bag om producenten: Anholt Gin

Bag om producenten: Anholt Gin

Midtvejs mellem Danmark og Sverige ligger den lille ø Anholt. Anholt er Danmarks mest isolerede ø, og sejlturen tager knap tre timer fra Grenaa. Øen har 127 beboere (2019). Anholt er især kendt for sin fantastiske og unikke natur. Det meste af øen er fredet, udpeget som habitats -og fuglebeskyttelsesområde. Det mest bemærkelsesværdige ved Anholts natur er ørkenen – området dækker hele 80% af Anholts areal. Ørkenen består af klitter og hedeområder. Området er Nordeuropas største lavhede.

Når to gin-entusiaster mødes på en ø, hvor enebær netop grundet det store hedeområde, vokser i store mængder, kan ideer hurtigt tage form. Det var det der skete for Jakob Kjærgaard, bosat på Anholt og musikeren Thøger Dixgaard da de under Anholt-Festivalen tilbage i 2015 mødtes. Sammen begyndte de at bygge videre på ideen om at udvikle en gin fra Anholt. Efter mange smagseksperimenter blev Anholdt Gin i februar 2017 en realitet.

Jeg har stillet Jakob Kjærgaard nogle spørgsmål om Anholt Gin.

Hvordan opstod ideen til Anholt Gin?
Ideen til Anholt Gin har eksisteret på Anholt i mange år. Lokale og besøgende har igennem tiden plukket enebær fra de tusindvis af enebærbuske på øen. De har knust dem, duftet til dem og talt om at lave gin. Tanken er temmelig oplagt idet mængden af enebær på øen er enorm, men det var først i 2015 at vi besluttede at gøre noget seriøst ved det og lave Anholt Gin

Hvad er det særlige ved Anholt Gin, og hvad er det lige vandet særligt kan på Anholt, ift. ginproduktion?
Det særlige ved Anholt Gin er, at den er ren og dynamisk. Der bruges udelukkende enebær, der er håndplukkede på Anholt. Vi køber ikke store poser med tørrede østeuropæiske enebær. Vi plukker hvert eneste bær direkte på danske enebærbuske, der står så langt væk fra fastlandet og forurening som man kan komme i Danmark. Smagen af Anholt Gin vil variere. Bærrene har forskellig styrke og smag fra år til år og det tager tid at finde ”årets smag”, men når den er der, er du ikke i tvivl.

Det særlige ved Anholts vand er at det er som skabt til at lave spiritus. Andre ginproducenter er nødt til at afkalke deres vand før det kan blandes med sprit. I den proces fjernes også en masse mineraler og vandets smag. Anholts vand indeholder nærmest ingen kalk, hvorfor det kan blandes direkte med sprit og samtidig bevarer smagen. Med andre ord, er vi fri for at ødelægge vandet for at lave Anholt Gin. Dertil kommer at vandet ikke indeholder pesticider af nogen art.

Hvad betyder det for jeres produkt, at råvarerne er lokale og fra lige netop Anholt?
At Anholt Gin er lavet på lokale enebær og lokalt vand, betyder alt. Dels er der tale om de bedst tænkelige råvarer ganske ubesmittede af den industrielle verden, og dels er den enkelte forbruger blevet meget mere fokuseret på det lokale. Et lokalt produkt af denne karakter gavner således øen Anholt, helt lokalt.

Er du blevet nysgerrig på at smage Anholt Gin, er du velkommen til at kigge ind i Butik Ø på Nordre Frihavnsgade 26.
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.