Bag om producenten: Bryghuset Møn

Bag om producenten: Bryghuset Møn

Ud for Sydsjællands østkyst ligger den lille ø Møn. Møn har ca 9300 beboere. Møn er kendt for naturskønhed, gode badestrande, kirker med kalkmalerier og ikke mindst Møns Klint. Den 7 km lange og op til 128 m høje klintstrækning er et imponerende levn fra kridttiden, og som hvert år trækker mange turister til øen.

Og netop de mange turister der kommer til Møn, var egentlig en del af grunden til at Bryghuset Møn i sin tid blev etableret. I 2005 slog Ivan Luffe dørene op til Bryghuset Møn i en gammel købmandsgård på Møn. Her var der både bryghus og café, en form for sommer Biergarten. I vinteren 2011 begyndte det dog at blive hårdt for det daværende Bryghuset Møn, og her trådte nye ejere til, med nye visioner for det set-up, som Bryghuset Møn i dag, har stor succes med.

Jeg har snakket med Thomas, som er den ene af tre mænd, der i dag står bag Bryghuset Møn. Udover Thomas, er David og Kasper medejere.

Hvordan opstod ideen til Bryghuset Møn?

‘Vi kan ikke tage hele æren for Bryghuset Møn, da vi I 2012 samlede ideen op, og overtog virksomheden. Det betød, at vi lavede Bryghuset om til en produktionsvirksomhed, ment på den måde, at vi stadig ville satse på den gode øl, men ikke længere som et spisested. Det er svært at satse på turister og drive en helårsforretning på Møn. Derfor omformede vi forretningen til at sælge øl til specialbutikker og Horeca-markedet. Vi flyttede Bryghuset fra den gamle købmandsgård til mere moderne lokaler så produktionen kunne blive mere effektiv.’

Hvad er det særlige ved produktionen af jeres øl og øvrige drikke?

‘Vi ser produktionen som to faser. Den ene fase, er at vi brygger øl på Møn. Vi tapper øllet på Møn. Vi har lokale gode folk ansat i virksomheden Så hele processen foregår lokalt. Fx har vi ikke aftaler med andre bryggerier om at hjælpe os med brygning eller tapning. Hele processen foregår lokalt. Alt sker i vores skønne lokaler med udsigt over Stege Nor, så når vi brygger, har vi en helt fantastisk udsigt.

Den anden fase er så, at binde det sammen med det lokale geografisk. Det gør vi ved at fortælle historier gennem vores øl. Hver øl er dedikeret til en lokal sagnhelt eller et lokalt sted på Møn, og historien er kort beskrevet bagpå øllen. Det lokale har meget stor betydning for vores øl og produktion.

Hvad betyder det for jeres produkter at råvarerne er lokale og lige netop fra Møn?

Vi bruger lokale råvarer i så høj grad det er muligt, fordi det har så stor betydning for fortællingen af det lokale. Fra markerne lige omkring os er byggen til vores malt høstet. Det er de simple ingredienser der anvendes til vores produkter. Alt hvad vi bruger er naturligt, uanset om det er øl, saft eller sodavand. Der er jo ikke kun vores øl der bærer Møns historie. Fx har vi ‘Møn Vand’ som kommer fra en boring ved Møns Klint og langsomt er sivet gennem naturens rene ler -og kridtlag. Og det er måske pladder romantisk, men det gør at vi med god samvittighed kan stå ved vores lokale gode produkter og fortællinger.

Har du endnu ikke smagt øl fra Bryghuset Møn og er du glad for øl, så anbefaler vi varmt at kigge forbi Bryghuset på Møn, hvor du også kan få en rundvisning i produktionen på udvalgte dage. Når du ikke helt til Møn, så har vi altid Møn øl på hylden på Nordre Frihavnsgade 26. På hylden er der desuden netop kommet den meget populære ‘Jydelejets Julebryg’, som absolut også er værd at smage.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.