Bag om producenten: Hjertebjerg Vingård

Bag om producenten: Hjertebjerg Vingård

Selvom vinavl ofte associeres med varmere, mere sydlige klimaer, har Danmark faktisk også en blomstrende vinproduktion. Vi har her i Danmark haft en stigende interesse for vinavl i de seneste årtier, og det har ført til, at flere vingårde og vinmarker rundt omkring i landet er skudt op.

Hjertebjerg Vingård er beliggende i den smukke landsby Hjertebjerg, som ligger mellem Stege og Møns Klint. Vingården har fundet sit hjem i en af gårdens charmerende bygninger.

Vi har fået æren af at forhandle to af vinene - mere om det senere.

Indehaveren, Uffe Winther Nielsen, blev i 2022 kåret til Årets Vinbonde i Danmark. Det var en anerkendelse af hans hårde arbejde og engagement i at skabe fantastisk dansk vin. Desuden er både rødvinen og hedvinen af portvinstypen fra Hjertebjerg Vingård blevet kåret som Danmarks bedste - det vidner om den konsekvente kvalitet bag produktionen. 

Hvorfor producere vin på Møn?

Selvom det nordlige klima kan være en udfordring for vinproduktionen, har danske vinbønder og vinavlere lært at udnytte de unikke betingelser og muligheder, som landets terræn og klima giver. Beliggenheden på Møn ved Østersøen giver faktisk rigtig gode vækstbetingelser for vinproduktion. Det milde klima, skabt af Østersøen, fungerer som en naturlig varmekilde, hvilket minimerer risikoen for nattefrost i foråret under knopskydningen.

Møn er også velsignet med masser af solskinstimer og moderat nedbør - ideelle forhold - der fremmer druernes modning i den varme efterårssol, hvilket resulterer i druer i høj kvalitet til vinproduktionen.

Når vi dykker ned i smagsoplevelsen af disse danske vine, fornemmer vi udover en skøn smag også en stærk tilknytning til Østersøen og vinbondens, Uffes, dedikation. Godt håndværk er nemlig noget, der kan smages.

Hvilke vine har vi i Butik Ø?

Her i Butik Ø forhandler vi i øjeblikket vinene 'Mølle Port' og 'Frühburgunder Rødvin'.

'Mølle Port' er en skøn hedvin, der er lavet på portvinsmetoden. Vinen er hovedsageligt lavet af Rondo-druer, krydret med en smule Regent og en snert af Muscat. Den modnes i mindst tre år på brugte fade af fransk eg, hvilket giver den dens karakteristiske smag og dybe farve.

'Frühburgunder Rødvin' er en hyldest til tradition og det unikke terroir på Møn. Frühburgunder-druerne, er omhyggeligt dyrket på vingårdens vinmarker, og vinen udtrykker perfekt det unikke klima på Møn. Sorten giver en rødvin med en let og lys smag, der fanger essensen af Møn. Vinen er desuden fadlagret, hvilket giver endnu et niveau af kompleksitet. Vinen er perfekt til dem, der sætter pris på en elegant og let drikkelig vinoplevelse.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.